Capacitatea de a le simti celorlalti energia si sentimentele este un dar minunat. Cu toate acestea, acest dar minunat se poate transforma foarte usor intr-unul dintre cele mai impovaratoare blesteme. In cazul in care aceste abilitati nu sunt gestionate in mod corespunzator, abilitatile empatice pot provoca stres psihologic, emotional si spiritual.
Te-ai aflat vreodata in preajma unei persoane care a reusit sa-ti fure toata energia si sa te goleasca datorita negativitatii sale? Sau, te-ai aflat vreodata in preajma unei persoane care se afla intr-o stare de depresie, doar pentru ca un pic mai tarziu sa te simti cuprins de aceeasi stare de depresie usoara?
Asa cum am spus mai sus, acesta este un dar minunat, dar este necesara cunoasterea unui anumit set de aptitudini pentru a nu ne pierde energia si sanatatea mentala.
Iata care sunt cele TREI sfaturi esentiale pentru empatici:
#1. Pazeste-ti gandurile
Urmatoarea experienta este una pe care empaticii o traiesc adesea. Sa spunem ca te relaxezi alaturi de un prieten, iar o alta persoana patrunde in incaperea in care te afli si astfel, incepi sa simti ce simte persoana respectiva. Atunci cand se intampla asta, acorda o atentie deosebita gandurilor care iti apar prin minte. Acestea ganduri pot fi:
“Of, acum va trebui sa trec si prin experienta asta”, sau “de ce a trebuit sa vina aici?”, sau “de ce nu pot inceta sa simt ceea ce simt ceilalti?”, sau un alt gand prin care afirmi realitatea unei experiente negative. Practic, mintea ta se considera a fi o victima a energiei acelei persoane, cand in realitate, acesta este o experienta complet neutra.
De indata ce pornesti la drum alaturi de mintea ta si incepi sa te condamni pentru experienta prin care treci, pentru faptul ca persoana iti afecteaza energia sau pentru faptul ca ii permiti sa te goleasca de energie, ceea ce faci de fapt este sa afirmi propria ta lipsa de control si sa adaugi mult mai multa energie negativa modul in care mintea ta percepe experienta respectiva.
Data viitoare cand te confrunti cu o situatie ca aceasta, surprinde-ti mintea atunci cand incearca sa te transforme intr-o victima. Nu esti o victima. Jumatate din dificultatile care apar in urma acestui dar au legatura cu gandurile negative care apar si care alimenteaza acelasi camp energetic. Surprinde-ti mintea atunci cand incearca sa te condamne si te vei salva de suferinta.
#2. Detaseaza-te si adopta o noua perspectiva
In loc sa transformi experientele intr-o problema personala, transforma-le intr-o oportunitate de a te intelege pe tine si lumea din jurul tau. Mult prea des dam vina pe ceilalti pentru modul in care ne comportam in relatie cu emotiile si cu gandurile lor si pentru modul in care acestea sunt proiectate de catre ei in lume. Dar, hai sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva. Chiar crezi ca cineva isi doreste sa fie plin de negativitate in majoritatea timpului? Chiar crezi ca se bucura cineva sa fie deprimat, furios, trist sau anxios?
Exista posibilitatea ca acea persoana sa fii trecut printr-o experienta traumatica, acesta fiind principalul motiv pentru care poarta toata acea energie toxica. Atunci cand privim lucrurile din aceasta perspectiva, nu ne ramane altceva de facut decat sa ne aratam intelegerea si compasiunea fata de persoana respectiva. Sau, probabil, persoana respectiva nu stie cum sa-si managerieze propriile sale ganduri si emotii, acesta fiind un alt caz in care ar trebui sa ne aratam intelegerea si compasiunea fata de persoana respectiva.
Detaseaza-te de situatia respectiva si ia in considerare faptul ca acea persoana este in mod clar pierduta, confuza sau, probabi, trece printr-o perioada dificila. Probabil nimeni nu a invatat-o sa fata fata incercarilor dificile ale vietii sau despre gandirea negativa. De indata ce ajungi sa intelegi ca persoana respectiva este victima si nu tu, energia ta se transforma dintr-una de conformitate pasiva, catre una de iubire pro-activa si intelegere.
#3. Curatarea campului energetic
Mai usor de zis decat de facut, nu? Probabil. Cu toate acestea, acest pas este unul esential, dar trecut cu vedere atunci cand vine vorba de incercarea de a face fata sentimentelor empatice. Instinctul nostru este acela de a abandona situatia sau de a ne indeparta. Foarte rar suntem condusi catre un moment de introspectie. In loc sa ne intrebam “Cum pot scapa de asta?”, ar fi mult mai util sa ne intrebam “Cum pot fi mai puternic decat aceasta?”.
Inchide ochii si practica respiratia constienta profunda. Ofera-i respiratiei intreaga ta atentie. Nu te gandi la respiratie, ci simte miscarea aerului in timp ce acesta iese si intra in plamanii tai. Atunci cand atentia ta se concentreaza pe ceva ce te impamanteaza, nu asupra situatiei din fata ta, esti capabil sa observi cat de mult iti permiti sa fii influentat atunci cand nu ar trebui sa fii.
Preia controlul asupra campului tau energetic. Acesta este proprietatea ta si tu esti pazitorul propriilor tale ganduri. Nu-ti fie teama sa-ti recapeti puterea atunci cand ti-ai pierdut-o. Uneori, vor fi necesare doar cateva respiratii constiente sau cateva minute de meditatie.