Mantrele si puterea lor

2000px-OM_MANI_PADME_HUM.svgMantrele sunt silabe, cuvinte sau fraze cu incarcatura spirituala, care prin repetare cu voce tare sau doar mental, produc efecte binefacatoare in fiinta ta pe toate trei planurile: fizic (vindecare), mental (impacare, armonizare) si spiritual (stari de iluminare).

Ele pot fi insotite de o melodie (chanting, incantatii), pot fi rostite cu voce tare (japa, repetare meditativa), sau pot fi repetate doar mental, cu pauze de constientizare (meditatie).

Mantrele au fost utilizate de-a lungul mileniilor indeosebi in practica spirituala orientala, dar sunt destul de raspandite si in occident. Ele sunt precum o trambulina care te ajuta sa te propulsezi mai repede spre frecvente inalte, spre dimensiuni superioare din manifestare.

  1. Om sau AUM  este considerata a fi cea mai importanta dintre toate mantrele.

Despre sunetul OM, hindusii afirma ca este originea tuturor celorlalte sunete si ca a stat la baza formarii universului.  Prin intermediul lucrului cu aceasta mantra pot fi atinse realizari spirituale dintre cele mai inalte, precum deschiderea celui de-al treilea ochi sau chiar starea de iluminare.

2. Om Mani Padme Hum

Se mai numeste mantra lui Avalokiteshvara si este poate cea mai frumoasa mantra dintre cele folosite in orient.
Avalokiteshvara este o ipostaza masculina a divinitatii, care intrupeaza compasiunea nesfarsita ce imbratiseaza toate fiintele din univers.

Una dintre posibilele traduceri ale acestei mantre ar fi “Bijuteria din floarea de lotus”, dar semnificatiile acesteia sunt nenumarate si profunde.  Este o mantra prin care invocam compasiunea divinitatii, dar si care ne trezeste compasiunea noastra fata de toate celelalte fapturi.

3. Om Tare Tuttare Ture Soha

Se mai numeste mantra lui Tara, care este o ipostaza feminina a divinitatii ce intrupeaza compasiunea.
Este o mantra folosita pentru a elimina tot ce este impur in corpul nostru, in vorbirea noastra si in mintea noastra.

4. Om Gam Ganapataye Namaha

Se mai numeste mantra lui Ganesha.

Ganesha este o ipostaza a divinitatii care ajuta la indepartarea obstacolelor de orice natura, indeosebi pe cele din calea evolutiei.
Este o mantra care ajuta in a pune un inceput bun actiunilor importante si aduce reusita in actiune.

5. Om Shanti Shanti Shanti

Se mai numeste mantra pacii.

Lucrand cu aceasta mantra, aducem in fiinta mai multa pace interioara si detasare.

6. Om Namah Shivaya

Se mai numeste mantra cu cinci silabe (fara a numara mantra OM).
Fiecare dintre cele 5 silabe reprezinta unul dintre elementele de baza ale creatiei: pamant, apa, foc, aer si eter.

Prin aceasta mantra este invocata gratia lui Shiva, ipostaza masculina a divinitatii care guverneaza aspectul de Transformare.  Este o mantra ce ajuta la cultivarea puterii interioare si a detasarii.

7. So Ham

Traducerea acestei mantre este “Sunt cel ce sunt”.

O alta versiune a acestei mantre este HAM SA, careia ii este asociata o simbolistica foarte frumoasa: sinele nostru vazut ca o lebada.
Prin lucrul cu aceasta mantra, practicantul isi reaminteste ca el este Acela care este lipsit de orice forma, de orice calitate, de trecut, prezent si viitor. Este doar pura constiinta care le percepe pe toate.

8.TEYATA GATE GATE PARAGATE PARA SAMGATE BODHI SOHA
Se mai numeste si Sutra Inimii.
O traducere aproximativa a sutrei ar fi aceasta: “Plecaţi, plecaţi cu toţii pe malul celălalt!” (de la starea de suferinţă spre starea de trezire)

Lucrand cu aceasta mantra, devenim mai generoşi, răbdători, conştienţi, perseverenti, focalizaţi şi înţelepţi.

9. SARVESHAM SVASTIR BHAVATU
Om Om Om
Sarvesham Svastir Bhavatu
Sarvesham Shantir Bhavatu
Sarvesham Poornam Bhavatu
Sarvesham Mangalam Bhavatu
Om, Shanti, Shanti, Shanti.

Mesajul acestei mantre este deosebit de frumos si este o dorinta de bine adresata intregii umanitati: „Fie ca toate fiintele sa obtina bunastarea, pacea, implinirea, linistea, fericirea si prosperitatea.”

Repeta aceasta mantra cu intentia ca pacea, calmul si armonia sa domneasca asupra tuturor fiintelor din univers. Este practicata mai ales de catre adeptii meditatiei Vipassana.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s-dRyzwv2jw&w=560&h=315]

Cateva sugestii pentru a obtine cat mai rapid rezultatele dorite:

  • Daca preferi sa lucrezi cu o mantra prin rostire, nu o fa mecanic, rosteste-o clar si constient.
  • Poți să o repeți de minim 108 ori (nu iti ia mai mult de 5-10 minute). Este un numar cu semnificatii spirituale, despre care voi scrie un alt articol mai tarziu. Maestrii Orientului recomanda chiar repetarea de mii de ori pentru atingerea unor rezultate spirituale cat mai profunde. Numararea repetarilor o poti face cu ajutorul unui sirag de mala (echivalentul mataniilor de la noi) care contine 108 boabe din diverse materiale (lemn, sticla, plastic, pietre semipretioase, seminte rotunde, etc). Le poti confectiona usor si singur, din margele si un fir de ata rezistent.
  • Nu uita că poți de asemenea să o asculți cântată de altcineva, concentrându-ți atenția asupra silabelor și a mesajului/energiei transmis(ă) de acestea. Pe internet se găsesc chiar și repetate de 108 ori.

Articol preluat parțial: https://www.soundsoftibet.com/blog/cum-poti-iesi-usor-din-stari-negative-cu-ajutorul-unei-mantre

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Acest site nu permite această acțiune.