Am avut acum câteva zile în terapie o familie: mama, tata, fiu, fiică. În urma discuțiilor despre ce e de dorit să vindecăm, ce traume există la copii venite din partea părinților sau în urma experiențelor de viață, părinții au râs, au plâns, iar la un moment dat am recomandat o rugăciune. Îl întreb pe tată: „Cum stați cu rugăciunea, cu conexiunea cu divinitatea?”. Tatăl îmi răspunde: „Nu prea stau, se roagă ea” (arătând spre mamă)..
Într-adevăr, de foarte multe ori într-o familie o singură persoană se roagă, o singură persoană preia greutățile familiei; de obicei este mama. Recomand, ( ca exact ca atunci când ne-am unit în căsnicie în fața lui D-zeu să fim la bine și la greu împreună și să împărțim egal și bunele și relele), să împărțim și rugăciunea, să împărțim și greutățile fizice și energetice, să împărtășim și situațile în care ne aflăm! Fără „ia-o tu și rezolv-o” sau „lasă că se roagă soția și pentru noi”. Una dintre soluțiile practice din viața de zi cu zi este ca măcar părinții, dacă nu și copiii (în funcție de vârsta lor), să se roage. Poți spune „Tatăl nostru”, să citești un psalm, să deschizi o carte de rugăciune sau să te rogi cu voce tare cerând și mulțumind, fiind recunoscător Universului, Divinității Creatorului, și chiar și celui de lângă noi – uităm de mamă, copil, soț, șef, vecin… prin ei noi ne-am făcut lucrarea!
Cred că este important să ne rugăm împreună, în familie. Unde este credință, este Lumină. Să nu vă mirați dacă în familiile voastre există încă dezechilibru. Poate fi și din cauza faptului că doar un membru al familiei duce greul. Echilibrul este și pe pozitiv și pe negativ. Când unul duce greul/întunericul, celălalt duce Lumina și unde este prea multă Lumină, iese întunericul. Și mama, și tata, și copiii se pot ruga, întorcându-și fața către divinitate și credință. Nici mai mult, nici mai puțin. Măcar să fim cât un bob de muștar, măcar atâta credință să avem în noi. După aceea, veți vedea cum crește. Succes!
Rugăciune pentru casă şi bunăstarea familiei
Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuieşti şi spre cele smerite priveşti, binecuvântează casa noastră şi cu puterea Ta, întăreşte-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea.
Bine este, Doamne, ca şi casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane şi ne rugăm Ţie. Binecuvântează, Doamne, găspodăria noastră şi înmulţeşte în ea toate bunătăţile, ca să uităm de grijile şi nevoile pământeşti şi să putem lucra mai cu osâdrie pentru dobândirea vieţii cele veşnice şi pentru a ajunge în locaşurile Tale cele sfinte.
Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmaşului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească şi să ne ferească de toată răutatea şi să ne povăţuiască spre lucrarea tuturos faptelor celor bune şi spre împlinirea sfintelor porunci.
Că ţie ţi se cuvine a ne milui şi a ne mântui, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.