3 sfaturi esențiale pentru empatici

Capacitatea de a le simţi celorlalţi energia şi sentimentele este un dar minunat. Cu toate acestea, acest dar minunat se poate transformă foarte uşor într-unul dintre cele mai împovărătoare blesteme. În cazul în care aceste abilităţi nu sunt gestionate în mod corespunzător, abilităţile empatice pot provoca stres psihologic, emoţional şi spiritual.

Te-ai aflat vreodată în preajma unei persoane care a reuşit să-ţi fure toată energia şi să te golească datorită negativităţii sale? Sau, te-ai aflat vreodată în preajma unei persoane care se află într-o stare de depresie, doar pentru că un pic mai târziu să te simţi cuprins de aceeaşi stare de depresie uşoară?

Aşa cum am spus mai sus, acesta este un dar minunat, dar este necesară cunoaşterea unui anumit set de aptitudini pentru a nu ne pierde energia şi sănătatea mentală. Iată care sunt cele TREI sfaturi esenţiale pentru empatici:

spiritual connection#1. Păzeşte-ţi gândurile
Următoarea experienţă este una pe care empaticii o trăiesc adesea. Să spunem că te relaxezi alături de un prieten, iar o altă persoană pătrunde în încăperea în care te afli şi astfel, începi să simţi ce simte persoană respectivă. Atunci când se întâmplă asta, acordă o atenţie deosebită gândurilor care îţi apar prin minte. Acestea gânduri pot fi:
“Of, acum va trebui să trec şi prin experienţă asta”, sau “de ce a trebuit să vină aici?”, sau “de ce nu pot înceta să simt ceea ce simt ceilalţi?”, sau un alt gând prin care afirmi realitatea unei experienţe negative. Practic, mintea ta se consideră a fi o victima a energiei acelei persoane, când în realitate, acesta este o experienţă complet neutră.
De îndată ce porneşti la drum alături de mintea ta şi începi să te condamni pentru experienţă prin care treci, pentru faptul că persoană îţi afectează energia sau pentru faptul că îi permiţi să te golească de energie, ceea ce faci de fapt este să afirmi propria ta lipsa de control şi să adaugi mult mai multă energie negativă modul în care mintea ta percepe experienţă respectivă.
Data viitoare când te confrunţi cu o situaţie că aceasta, surprinde-ţi mintea atunci când încearcă să te transforme într-o victima. Nu eşti o victima. Jumătate din dificultăţile care apar în urmă acestui dar au legătură cu gândurile negative care apar şi care alimentează acelaşi câmp energetic. Surprinde-ţi mintea atunci când încearcă să te condamne şi te vei salva de suferinţă.

#2. Detaşează-te şi adopta o nouă perspectiva
În loc să transformi experienţele într-o problema personală, transformă-le într-o oportunitate de a te înţelege pe ţine şi lumea din jurul tău. Mult prea des dăm vina pe ceilalţi pentru modul în care ne comportăm în relaţie cu emoţiile şi cu gândurile lor şi pentru modul în care acestea sunt proiectate de către ei în lume. Dar, hai să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Chiar crezi că cineva îşi doreşte să fie plin de negativitate în majoritatea timpului? Chiar crezi că se bucură cineva să fie deprimat, furios, trist sau anxios?
Există posibilitatea că acea persoană să fi trecut printr-o experienţă traumatică, acesta fiind principalul motiv pentru care poartă toată acea energie toxică. Atunci când privim lucrurile din această perspectiva, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne arătăm înţelegerea şi compasiunea faţă de persoană respectivă. Sau, probabil, persoană respectivă nu ştie cum să-şi managerieze propriile sale gânduri şi emoţii, acesta fiind un alt caz în care ar trebui să ne arătăm înţelegerea şi compasiunea faţă de persoană respectivă.
Detaşează-te de situaţieşi ia în considerare faptul că acea persoană este în mod clar pierdută, confuză sau, probabi, trece printr-o perioada dificilă. Probabil nimeni nu a învăţat-o să faţă faţă încercărilor dificile ale vieţii sau despre gândirea negativă. De îndată ce ajungi să înţelegi că persoană respectivă este victima şi nu tu, energia ta se transformă dintr-una  de conformitate pasivă, către una de iubire pro-activă şi înţelegere.

#3. Curăţarea câmpului energetic
Mai uşor de zis decât de făcut, nu? Probabil. Cu toate acestea, acest pas este unul esenţial, dar trecut cu vedere atunci când vine vorba de încercarea de a face faţă sentimentelor empatice. Instinctul nostru este acela de a abandona situaţia sau de a ne îndepărta. Foarte rar suntem conduşi către un moment de introspecţie. În loc să ne întrebăm “Cum pot scapă de asta?”, ar fi mult mai util să ne întrebăm “Cum pot fi mai puternic decât această?”.
Închide ochii şi practică respiraţia conştientă profundă. Oferă-i respiraţiei întreaga ta atenţie. Nu te gândi la respiraţie, ci simte mişcarea aerului în timp ce acesta iese şi intră în plămânii tăi. Atunci când atenţia ta se concentrează pe ceva ce te împământează, nu asupra situaţiei din faţă ta, eşti capabil să observi cât de mult îţi permiţi să fii influenţat atunci când nu ar trebui să fii.
Preia controlul asupra câmpului tău energetic. Acesta este proprietatea ta şi tu eşti păzitorul propriilor tale gânduri. Nu-ţi fie teamă să-ţi recapeţi puterea atunci când ţi-ai pierdut-o. Uneori, vor fi necesare doar câteva respiraţii conştiente sau câteva minute de meditaţie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Acest site nu permite această acțiune.